A fosszilis energiahordozók drágulása egyre inkább rákényszeríti az emberiséget a megújuló energiaforrások kiaknázására. Ehhez kínál technológiát a ZÖLD NRG-AGENT Kft. – egyebek mellett – a hulladéklerakókban képződő depóniagáz hasznosítása révén.

Kombinált hő- és villamosenergia-termelő egységek (Combined Heat and Power: CHP egység) létesítésével kínál megoldást kis- és nagyfogyasztóknak egyaránt energiagazdálkodásuk racionalizálására a kecskeméti székhelyű NRG-AGENT Energetikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., amelynek leányvállalata, a ZÖLD NRG-AGENT Kft. Ma már hatékony technológiával és kitűnő referenciákkal rendelkezik a hulladéklerakókban képződő ún. depóniagáz környezetkímélő módon történő ártalmatlanítására és hasznosítására is.

Az elmúlt években a fejlesztések egyre inkább a megújuló energiaforrások hasznosítása irányába tolódtak el, ezért született meg a döntés – a meglévő tevékenység folytatása mellett – a kifejezetten erre a területre specializált ZÖLD NRG-AGENT Kft. létrehozásáról. A 2006-ban megalapított cég fő tevékenységi területe a hulladéklerakókból kinyert depóniagáz hasznosításán alapuló energetikai beruházások megvalósítása, így a lerakók gázkinyerő- rendszerének tervezése, engedélyeztetése és kivitelezése; fáklya, biogázkazán és/vagy kiserőmű telepítése a depóniagáz energetikai hasznosítása céljával, valamint a telepített berendezések szervizelése. A cég a fejlesztések elvégzését saját beruházásban saját finanszírozással vagy megrendelésre kivitelezőként is vállalja.

A ZÖLD NRG-AGENT Kft. első beruházása Hódmezővásárhelyen készült el, ahol a helyi települési regionális hulladéklerakóban egy 320 kW összteljesítményű depóniagáz-hasznosító rendszert építettek ki. A projekt sikerét jelzi, hogy az .A.S.A.- csoport által ezt követően a gyáli regionális hulladéklerakó depóniagáz-hasznosító rendszerének megvalósítására kiírt pályázatot szintén a ZÖLD NRG-AGENT Kft. nyerte meg. A gyáli hasznosítóban már egy jóval nagyobb, Magyarország első 1,02 MW teljesítményű kiserőművében folyik az áramtermelés, amelynek karbantartását, üzemeltetését is a cég végzi. A hulladéklerakó adottságai és a saját fejlesztésű technológia lehetővé tette, hogy még tovább bővítve, 2013-ra elkészült Magyarország első 2 MW-ot meghaladó teljesítményű depóniagázos kiserőműve!

 További lehetőségeket rejt, hogy a ZÖLD NRG-AGENT Kft. ma már képes a mezőgazdasági hulladékból és szennyvízből nyerhető biogáz hasznosítására is kulcsra kész technikai rendszert szállítani, a tervezéstől az engedélyeztetésen át az üzemeltetésig bezárólag minden feladatot elvállalva. A cég úttörő szerepet tölt be a szakmában, az pedig a mai gazdasági helyzetben külön figyelemre méltó körülmény, hogy szolgáltatáscsomagjukban teljesen magyar tulajdonú technikai és technológiai bázison vállalják magyar konstrukciójú biogáz-hasznosító rendszerek létesítését.